Excel VBA programozás kezdőknek

A makro programozásról

Az Excel lehetőségeit kibővíthetjük a makro programok használatával. Rendszeresen visszatérő feladatok automatizálásával jelentős időt takaríthatunk meg és egyben biztosíthatjuk a hibamentes feladatmegoldást. Egyszerű esetben rögzítünk egy tevékenységsorozatot, majd azt a későbbiekben – akár más adatokkal – ismételten vagy többszörösen végrehajtjuk. Haladóbb programozással az Excelből saját alkalmazást varázsolhatunk, hiszen a vezérlőelemekkel és nyomógombbokkal vezérelhetjük a program futását. Ebben a sorozatban szeretném megismertetni Önökkel azokat az egyszerű program struktúrákat amelyek biztosan szükségesek egy program elkészítéséhez. Ezen kis leírások segítségével képes lesz egy egyszerű feladat automatizálására. A programozást a "Makrótár" kódjaival érdemes kiegészíteni.

1, Az Excel beállítása makró használathoz

Fejlesztőeszközök eszköztár bekapcsolása A Fájl menü beállítások gombján kattintva a menüszalag testre szabása funkció jobb oldali ablakában kell a Fejlesztőeszközök előtti négyzet kipipálni.
Fejlesztoeszközök bekapcsolása

Biztonság

Alapesetben az Excel nem engedi a makrókat futtatni. Adatvédelmi központban való engedélyezés az adott gépen: Fájl menü - Excel beállításai - Adatvédelmi központ - Adatvédelmi központ beállításai – Makróbeállítások - Összes makró engedélyezése
Biztonsági beállítások

Hogyan hozhatunk létre makró programot?

- Rögzítés: Elvégzett tevékenység lépésről lépésre történő felvétele és eltárolása
- Programozás: A kívánt feladat leírása programutasítások segítségével
- A kettő kombinációja: pl. rögzítés, majd a rögzített kód módosítása igény szerint